Erfgoed

Erfgoed is de term die we gebruiken om datgene aan te geven, wat we van onze voorouders erven . Historische panden, kerken, molens, objecten, voorwerpen, tradities en verhalen. Wat vinden wij belangrijk om te bewaren voor de generaties na jullie? In onze gemeente kun je daarvoor terecht bij verschillen heemkundekringen en musea.

Wijkregister Steenbergen

In de geboorteakte van opa staat dat hij geboren is in wijk A op nr 7 in Steenbergen. Je zou binnenkort graag eens een kijkje willen nemen in de straat waar opa woonde. Het zou prachtig zijn als je weet in welk huis zijn wiegje stond. De vraag die opkomt: “Waar ligt A7 in Steenbergen?”
Wijkregistersteenbergen.nl geeft antwoord op deze vraag en meer! Deze vindplaats is voor iedereen, die geïnteresseerd is in Steenbergen. Enerzijds vindt u hedendaagse locatie(s) waar voorouders woonden. De locatie is vaak al aangevuld met relevante informatie en beeldmateriaal. Anderzijds is het plaats om elkaar verhalen te vertellen en herinneringen op te halen.
Meer informatie

Stichting studie Dinteloord

Stichting studie Dinteloord doet onderzoek naar de tweede wereld oorlog in en rondom Dinteloord. Ze verzamelen informatie en delen dit via hun website www.studiedinteloord.com  Tevens archiveren ze documenten en informatie uit de 2de wereld oorlog en geven lezingen over de luchtoorlog rondom de gemeente Steenbergen en kernen.
Meer informatie

Stichting bevrijdingsmonument Welberg

Het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg te Welberg is oorspronkelijk ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers van Welberg en Steenbergen die bij de bevrijding in 1944 omgekomen zijn. De herdenking van onze Canadese bevrijders heeft vervolgens steeds meer aandacht gekregen. Elk jaar worden op 4 mei en de eerste zondag in november herdenkingen bij het monument georganiseerd door de mensen van de werkgroep. In tien jaar tijd zijn het monument en de herdenkingen daar omheen uitgegroeid tot de slotceremonie van herdenkingen van de Slag om de Schelde.  De werkgroep onderhoudt relaties met twee Canadese regimenten die Welberg en Steenbergen in 1944 mee bevrijd hebben; het South Alberta Regiment -tegenwoordig het South Alberta Light Horse, en het Algonquin Regiment.  
Meer informatie

Bakhuys de Heen

Het bakhuys is een 17e eeuws pand dat zich naast het parkeerterrein van pannenkoekenboerderij de Uitwijk bevindt. Na een grondige restauratie is het hele pand in de originele staat terug gebracht. In het Bakhuys staat een gemetselde, gewelfde oven die gestookt wordt met takkenbossen.  Vroeger werd er een stookschema gemaakt voor de bewoners van het dorp om hun brood te bakken. Tegenwoordig bakt een enthousiast team van vrijwilligers iedere laatste zaterdag van de maand brood voor alle bezoekers.
Meer informatie

Molen de Vos / Molen Assumburg

Molen de Vos in buurtschap Heensemolen is een zogenaamde ‘Grondzeiler’. Dat wil zeggen een molen waarbij de zeilen van de wieken over de begane grond draaien. De Vos is een bakkersmolen die rond 1700 is gebouwd. In de molen werd tarwemeel gemalen en tevens diervoer. Molen Assumburg is een voormalige korenmolen in Nieuw Vossemeer. De stellingmolen is in 1780 als oliemolen gebouwd en heeft in de Zaanstreek gestaan In 1897 is de molen naar de huidige locatie verplaatst en verbouwd tot stellingkorenmolen. In Assumburg is ook een molenmuseum gevestigd.
Meer informatie

Weet Waar Je Woont

Weet Waar Je Woont is een online game die in 2015 gelanceerd werd door de Stichting Kunst en Cultuurplatform Steenbergen, met als doel de jeugd meer kennis bij te brengen van heden en verleden van de verschillende kernen. Door het (goed) beantwoorden van vragen of de kernen van de gemeente Steenbergen, kunnen de spelers punten verdienen, waarmee ze vervolgens dingen kunnen kopen om hun eigen woonplaats verder aan te kleden.
Meer informatie

Stichting Stadsarcheologie Steenbergen

Stichting Stadsarcheologie Steenbergen stelt zich als doel, door middel van archeologisch bodemonderzoek, meer inzicht te verkrijgen in het verleden van Steenbergen en haar bewoners, de aangetroffen sporen veilig te stellen en de verzamelde materialen en gegevens ter bezichtiging te stellen voor de Steenbergse bevolking.
 
Meer informatie

Stadsherauten Steenbergen

Het VVV Informatiepunt is de uitvalsbasis van de Stadsherauten Steenbergen, die stadswandelingen verzorgen op aanvraag en op elke laatste zaterdag van de maand. De Stadsherauten Steenbergen zijn onderdeel van heemkundekring De Steenen Kamer en gaan op pad om u de mooiste historische plekjes van Steenbergen te laten zien.
Meer informatie

Koffiemuseum de Klokgevel

In De Klokgevel, het koffiemuseum in Steenbergen, doe je echt een stap terug in de tijd. Behalve heel veel koffie- en theemerken vind je hier ouderwetse koffiemolens, koffieblikken, serviezen, theemutsen, D.E. boekjes, reclamemateriaal en nog veel meer mooi tentoongesteld in een historisch pand.
Meer informatie

Museum de Holle Roffel

De Holle Roffel is een ambachts- en gereedschappenmuseum. Het museum wil de belangstelling voor oude ambachten, gereedschappen en werktuigen bevorderen en in stand houden d.m.v. inventarisatie van kennis over het ambacht.
Meer informatie

Heemkundekring de Steenen Kamer

Heemkundekring De Steenen Kamer is een actieve heemkundekring met veel leden die samen het verleden onderzoeken. Ze trachten belangstelling te wekken voor de eigen plaats bij de bevolking en verzamelen en beheren voorwerpen en geschriften die betrekking hebben op de geschiedenis van Steenbergen .
Meer informatie

Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid

Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid is een vereniging die volop actief is in de samenleving. Ze besteden aandacht aan ons culturele erfgoed en onze gezamenlijke geschiedenis. Al jarenlang beheert de Heemkundekring van Nieuw-Vossemeer de collectie van het A.M. de Jongmuseum en zorgt deze kring ervoor dat een bezoek aan het museum “meerwaarde” blijft houden. Dat doen ze om het erfgoed van A.M. de Jong en onze voorouders veilig te stellen en in de toekomst benaderbaar te houden. Van geschiedenis kun je immers veel leren!

Meer informatie

A.M. de Jong museum

Het A.M. de Jong-museum is opgericht in 1974. Dit museum is een eerbetoon aan de in Nieuw-Vossemeer geboren schrijver A.M. de Jong (1888-1943). Deze schrijver is vooral bekend geworden door zijn streekroman Merijntje Gijzen. Deze streekroman is verfilmd. Ook is er een gelijknamige TV-serie van gemaakt. Daarnaast maakt u in dit museum ook kennis met zijn vrienden en tijdgenoten, het leven op het platteland en de geschiedenis van zijn geboorteplaats. In het museum ziet u ook het winkeltje van Timmermans en een café-inrichting van het voormalig café De Congo.
Meer informatie

Cultuurhistorische vereniging Nijen aenwas van Nassau

Cultuurhistorische vereniging Nyen aenwas van Nassau zet zich in voor behoud van het cultureel erfgoed van Dinteloord en Prinsenland. Ze doen dit door een aantal malen per jaar lezingen en excursies te organiseren. Tot enkele jaren geleden hebben ze ook jaarboeken uitgegeven waarin belangrijke geschiedkundige feiten die verband houden met Dinteloord zijn vastgelegd. Maar ook beschrijvingen van het sociale en culturele leven in het dorp. De Nyen Aenwas heeft een vitrinekast in het dorpshuis in Dinteloord met een aantal oude voorwerpen. Daarnaast hebben ze een digitale verzameling foto's en documenten.
Meer informatie